返回列表 發帖
唔想步斯里蘭卡後塵, 你估起呢啲基建係免費午餐咩
newbie 發表於 2018-5-31 13:24

基建當然不是免費午餐,但對馬來西亞,甚至乎斯里蘭卡等交通落後國家,交通上的基建是經濟發展的大前提。回看各地發展的歷史,不難發覺交通是一個重要環節。
習近平的一帶一路當然是有其政治目的,但亦相對帶來該等地區的經濟提升條件。
至於負面的消息,當然有其道理,但總覺得背後有另一力量在做工作……
marketing 的有其目的,de-marketing 的更有其陰謀。

基建當然不是免費午餐,但對馬來西亞,甚至乎斯里蘭卡等交通落後國家,交通上的基建是經濟發展的大前提。 ...
layman 發表於 2018-6-14 09:32

不過馬哈迪對住日媒話"因為太貴要延期"就令人覺得呢條友節操有限, 佢唔想得罪中國, 但又想日本平賣高鐵畀佢哋

PS. 隆新航線賺錢係因為無快速陸路交通競爭 (個距離高鐵好適用, 又係揸車太遠飛機太快)

唔靠中資……外資更惨!百年來,只會搶她国的資源,說人抄襲,那有不將物,由抄至改良,火药、指南針……始於即裏?一把刀,也不是抄改嗎?

唔靠中資……外資更惨!百年來,只會搶她国的資源,說人抄襲,那有不將物,由抄至改良,火药、指南針……始 ...
klpercy 發表於 2018-6-14 10:00

在馬來西亞立場, 中資同日資都係外資, 另外佢哋馬來人一直覺得華裔係不信教第五緃隊, 馬哈迪煽動當地華裔攻擊中資絕對有可能, 不可不防

回復 44# 何偉濤

窮+唔願做,華人辛勤,富起來,又眼紅,跟著排華……

回復  何偉濤

窮+唔願做,華人辛勤,富起來,又眼紅,跟著排華…… ...
klpercy 發表於 2018-6-14 10:11

唔只, 仲有宗教問題, 當地華裔同500年前奧斯曼帝國之下嘅希臘人一樣, 拒絕跟伊斯蘭教 (留意一下馬哈迪大名係"穆罕默德", 安華大名係"易卜拉欣", 伊斯蘭化同時阿拉伯化, 連土耳其無咁嚴重, 就算係中國穆斯林都有"經名", 伊斯蘭教學者同經譯家馬堅, 經名都叫"穆罕默德-馬堅")

其實新疆漢族同維族之間係宗教問題居多, 回族作為佢哋之間嘅族群 (部分係伊斯蘭化漢族, 部分係漢化西域色目伊斯蘭教族群) 搞到兩頭不討好

所以我真心唔認為佢會痴線到反中馬關係枱, 但微調難免, 隆新高鐵即使中標都好大機會會賺少咗, 但話" ...
何偉濤 發表於 2018-5-11 14:40

今次我承認睇錯, 一帶一路晌馬來西亞陣地已經崩潰, 馬哈迪似乎係要晌短期內驅逐所有中資, 係向美國日本交"投名狀"定係要玩嘢, 唔知

取消馬來東岸鐵路係直指"中國硬塞無益於馬來西亞嘅工程項目", 取消隆新高鐵係指"馬來西亞無需中國國鐵/MTR投資"

不過馬哈迪對住日媒話"因為太貴要延期"就令人覺得呢條友節操有限, 佢唔想得罪中國, 但又想日本平賣 ...
何偉濤 發表於 2018-6-14 09:49

從地域及接壤來說馬來西亞不可不防中共,馬哈廸肯定希望有基建發展,他明白馬來西亞的本身問題(對馬來西亞的貪污問題,佢可能都…,點會唔知),但由日本解決一些基建交通,可以免引狼入室。
不過他不明白,中國及日本提供的東西在路軌接合上,可能有技術上問題,到時通啲唔通啲,效率大打折扣。
中共話不搞霸權啫,到佢有晒muscle,連美國都企埋一邊時,就算唔打你,都會想赤化你…

從地域及接壤來說馬來西亞不可不防中共,馬哈廸肯定希望有基建發展,他明白馬來西亞的本身問題(對馬來西 ...
layman 發表於 2018-6-14 12:26

問題係日本有無能力真係做到咁多嘢先係問題 (之前好多人都唔太睇好日本去印度推高鐵)

而馬哈迪更唔明白, 以驅逐中資向日本示好, 後果可能係日本都唔敢真金白銀投資落去, 因為無人知下一任會點

今次我承認睇錯, 一帶一路晌馬來西亞陣地已經崩潰, 馬哈迪似乎係要晌短期內驅逐所有中資, 係向美國 ...
何偉濤 發表於 2018-6-14 11:45

佢嘅策略可能避開中共某程度的入侵(不是軍事,而是經濟和政治),但亦令自己都錯過經濟增長的機會。