返回列表 發帖
甘又係!傳信部門危機感可能重好過班管理層。
LD5 發表於 2018-6-7 14:00

管理層班友懶散, 肯定嘅

管理層班友懶散, 肯定嘅
何偉濤 發表於 2018-6-7 15:28

你估今次有沒有人要人頭落地呢?

LD5 發表於 2018-6-7 17:35

禮頓可能要食一棍……

禮頓可能要食一棍……
layman 發表於 2018-6-8 14:40

禮頓可能有工程師要負刑事責任 (如果真係有人"隻眼開隻眼閉"), 至於港鐵內部管理已經腐爛到臭不可聞, 西九龍總站已經有媒體報導話有漏水

LD5 發表於 2018-6-7 17:35

如果話M記, 上次高鐵西九龍站拖到一鑊已經賠咗一個工程總監, 今次係重大建築質量問題, 恐怕連CEO甚至夜郎亨自己都可能有事

禮頓可能有工程師要負刑事責任 (如果真係有人"隻眼開隻眼閉"), 至於港鐵內部管理已經腐爛到臭不可聞 ...
何偉濤 發表於 2018-6-8 14:43

好明顯係出咗事啦,今次我睇馬屎坑又要鞠躬落台。

好明顯係出咗事啦,今次我睇馬屎坑又要鞠躬落台。
layman 發表於 2018-6-8 14:58

問題係M記作為"國企" (中國某特別行政區政府為大股東) 政府對佢管理權太少太低

問題係M記作為"國企" (中國某特別行政區政府為大股東) 政府對佢管理權太少太低 ...
何偉濤 發表於 2018-6-8 15:02

我就不期望政府加大管理權,找官僚去搞了。
如你所說,都是要換頂頭大佬 ceo 或馬生換田二少,等管理層醒神的。

我就不期望政府加大管理權,找官僚去搞了。
如你所說,都是要換頂頭大佬 ceo 或馬生換田二少,等管理層醒 ...
LD5 發表於 2018-6-8 17:42

田二少都係"識條鐵"嘅爛東西 (我老總講, 佢明白國鐵總經理陸東福有40年鐵路工作經驗, 因為內地好多國企高管都係自己行頭出身, 即使係全國鐵路愛好者最厭惡聲譽最差嘅鐵道部長/國鐵總經理盛光祖, 人哋都有幾十年鐵路經驗! 田二少分分鐘同夜郎亨, 連"京滬高鐵"都講到一嚿嚿!)

ceo 就要内行專家,阿主席就未必一定,要看公司策略上需要什麽。

政府之前應該是還以爲M記内部管理一流,是對外要處理政治議題如一地兩檢,
所以放馬生這樣的老鬼來忽悠大家,頂住外面。

但如果現在判斷是管理層有問題,一如當年九鉄大班官僚hea 做,王國一樣外人插不了手,
甘都應該派個強于管理的主席入來搞下人事換下血,幫管理層來個震動治療。