返回列表 發帖
PUT 恆指啦
newbie 發表於 2018-6-26 14:10

至驚不知道什麽時候侵仔會忽然 twitter 話同習大通電話,為了中美人民,大家講掂數啦。

而家中美都是行大佬制,可以變得好快。
圍内人就可以大賺,我們就做佐點心。

你道出咗香港房價問題嘅核心, 而呢點無媒體無政界敢提, 全球房價都暴升, 難道都有土地問題?!

(我 ...
何偉濤 發表於 2018-6-26 16:50

都是美國佬炒迷債惹的禍,09年接近一百萬間負資產,到現在他們搞掂啦,
但全世界幫忙找數。

至驚不知道什麽時候侵仔會忽然 twitter 話同習大通電話,為了中美人民,大家講掂數啦。

而家中美都是行 ...
LD5 發表於 2018-6-27 18:17

話咁快就話侵侵軟化,沽得差唔多喇。 睇下會唔會彈上296月結?

話咁快就話侵侵軟化,沽得差唔多喇。 睇下會唔會彈上296月結?
newbie 發表於 2018-6-27 22:52

中興事件之後我個人覺得鬼畜侵係同國會山班人夾埋玩大件事, 兩家係唱雙鐄

所謂"軟化"就係等congrassmen出面要求瘋狂行動

我睇現在恆指玩低一格(280-300), 280有機會破, 但會企得番, 否則大鑊
newbie 發表於 2018-6-26 14:12

穿左。

穿左。
LD5 發表於 2018-7-5 12:57

下個到樓價

下個到樓價
何偉濤 發表於 2018-7-5 13:43

呢個可能要等多少少。

呢個可能要等多少少。
LD5 發表於 2018-7-5 14:23

都係, 但真心唔認為樓價晌股市崩盤後會撐得好耐

看歷史,上兩次美國的 'tariff war' 都執行了大約兩年才取消,包括
Obama 2009 年對付中國的車胎裞 35%,
Bush 2002 年對歐盟及中國的鋼裞 30%.

關稅牌面上對美國本土的部份工業會有短期提振作用,可以幫到選票。
但亦會影響美國零售,下游工業及被對方反制的行業,整體是害太于利,所以最後都會取消。

過程中受影響的行業要自力更新,開展其它市場,但關稅戰對大陸/美國大圍經濟實際影響有限,估計只有1 or 2%,未必可以影響樓价。

看歷史,上兩次美國的 'tariff war' 都執行了大約兩年才取消,包括
Obama 2009 年對付中國的車胎裞 35%,
B ...
LD5 發表於 2018-7-5 16:26

但個人感覺美國朝野上下係一心以貿易戰擊垮中國 ...