返回列表 發帖
但個人感覺美國朝野上下係一心以貿易戰擊垮中國 ...
何偉濤 發表於 2018-7-5 16:41

最多是拖慢少少,不可能以貿易戰擊垮的。

華為任縂說得較爲踏實,中美距離還是大的,起點甘低,一步一步來做,只會上,不會落的。

最多是拖慢少少,不可能以貿易戰擊垮的。

華為任縂說得較爲踏實,中美距離還是大的,起點甘低,一步一步 ...
LD5 發表於 2018-7-5 17:05

我本來以為華為P20 Pro係"遺作機", 但任總講呢番話, 華為未必咁易死 (我手機就係華為3代前嘅旗艦機, 電池開始老化, 部機基本上係"裸跑, 但金屬機身極少崩花)

但問題係美國朝野上下係搏貿易戰會觸法中國某些已經有嘅經濟同社會危機, 到時NED, CIA, CNN, FOX等等機構就會上下其手四圍煽動 ...

穿左。
LD5 發表於 2018-7-5 12:57

收市企番280樓上

我本來以為華為P20 Pro係"遺作機", 但任總講呢番話, 華為未必咁易死 (我手機就係華為3代前嘅旗艦機, ...
何偉濤 發表於 2018-7-5 17:14

其實現在所說的科技,只是 consumer technology, 或應用科技,不是basic science.
不是什麽神秘東西,要做的話放時閒資源就做到。
由於有很多軟硬件配套要一起成熟,所以20/30年是需要的,就如種樹,急不來,
但只要做就一定會有收成。韓國,日本當年起步都是用差不多這樣的時間就追上來了。

中國過去十年開始搞科技製造,加上中國本身就是第二大的消費市場,
按自家需要來做已經會有很多消費科技產品,eco-system 會慢慢成熟,
商業社會做生意,美國公司不可能不配合的。

收市企番280樓上
newbie 發表於 2018-7-5 18:27

今日繼續玩過山車