返回列表 發帖
回復 18# chachalee

見過一位女朋友,男的家境一般,婚後住在外父豪宅家,閒言是少不了,幾年後,街上遇見那位女朋友,X太太近況好嗎?她說:稱她X小姐吧

有冇諗過個女仔嘅感受!
chachalee 發表於 2018-7-12 18:42

就係有, 先咁講

回復  何偉濤

我覺得你可能係佢老豆
wyk 發表於 2018-7-12 18:13

我又覺得只係放唔低自己啫。
從三個情況考慮:
1. 如果我太太當年話佢老豆有間屋,我哋可以結婚並住嗰間屋,我會好多謝佢同外父,當然我也會有自尊問題,但我唔會放棄段感情(我估),我一定會盡力自己買間屋,或者想辦法回饋老人家的心意。我這情況也要假設外父不會白眼我啦,如果係咁我就寧願遲啲結婚。
2. 如果我個女要結婚,而女婿不是好食懶非的人,我資助他們,甚至乎買個細單位俾佢哋住,我是一萬分願意的,反正我死咗,都係剩返畀仔女架啦!
3. 如果我係個女仔,我都想個老公最後有能力搬間自己的屋,不過如果現成有間屋,一邊住一邊儲錢,亦是好事一宗。
當年我乜都無,個女子肯嫁我,所以我無以上問題。

我又覺得只係放唔低自己啫。
從三個情況考慮:
1. 如果我太太當年話佢老豆有間屋,我哋可以結婚並住嗰間屋 ...
layman 發表於 2018-7-13 14:40

(1) 其實人唔白眼自己都白眼自己, (2) 升米恩斗米仇, 我希望女婿係自尊自豪嘅男人, (3) 假設我係女人, 我做唔到帶個男人返屋企啃老, 覺得自己係害屋企

(1) 其實人唔白眼自己都白眼自己, (2) 升米恩斗米仇, 我希望女婿係自尊自豪嘅男人, (3) 假設我係女 ...
何偉濤 發表於 2018-7-13 14:59

咁講,如果我女朋友話「雖然阿爸話畀間屋我哋住,但我哋結婚後,會搬出來同你住」,咁你又會點稔?
我會更忠心不二地對她!
假若你要求佢唔住佢阿爸間屋,而佢又唔太願意,咁……你就應該想想是否要揮劍斬情絲,因為佢可能唔捱得窮,當大難臨頭時會後悔嫁畀你……

假若你要求佢唔住佢阿爸間屋,而佢又唔太願意,咁……你就應該想想是否要揮劍斬情絲,因為佢可能唔捱得窮,當大難臨頭時會後悔嫁畀你……
layman 發表於 2018-7-13 16:16

呢點係我正想講出嘅事實, 我唔可以做出啃女家嘅行為, 但如果對方唔願意"斷奶"我都覺得有重大問題, 仲有過慣安逸日子突然間屋企有事間屋無咗, 跟住個男人生活水平下跌, 而當期時有另一個選擇, 呢類人或者會見異思遷 (我睇過雜誌訪問, 有個女人出軌係因為嫌老公窮, "買電視機要分期", 結果同個有錢老闆搞上), 搞唔好又係崩潰

(就算男女性別調轉都一樣, 女人啃男家都唔可以話正常)

(1) 其實人唔白眼自己都白眼自己, (2) 升米恩斗米仇, 我希望女婿係自尊自豪嘅男人, (3) 假設我係女 ...
何偉濤 發表於 2018-7-13 14:59

我覺得,你睇得太複雜!

一段有感情基礎嘅婚姻,不是用錢,物質來衡量!

呢句說話,有好多實證例子。

港女,港媽,很多是有情有義,有錢有本事

我覺得,你睇得太複雜!
chachalee 發表於 2018-7-13 16:28

我為他人女婿, 將來(好命的話)會有女婿, 如果我教出啃老女係我嘅失敗, 如果佢眼光差到選擇啃老廢拉男係我好失敗, 如果佢帶個男人返嚟啃老我更失敗

一段有感情基礎嘅婚姻,不是用錢,物質來衡量!

呢句說話,有好多實證例子。

港女,港媽,很多是有情有義 ...
chachalee 發表於 2018-7-13 16:32

從古到今男性無能力成家最終單身終老唔係少數, 只係近代拜工業革命人類生產力爆發同時行一夫一妻自由戀愛, 成家好似容易咗, 但現實係維持婚姻錢同物質並非不重要