返回列表 發帖

2C換洗衣機實況

出事:
Crystal摩打打柴,顯示Err7,代理已表明無parts,上門檢查要580,咁就決定換機啦。

度位:
度左好多次,都係闊61cm x 高82cm x深60cm(連櫃門)

搜集資料:
-去到電器店,一家就話唔使搵,飛kor一定得,叫我壞機就快手落order。
-另一間店,店員都係睇spec,叫買西門紙,但新款全部無得飛頂。(其實係有model可以,但機身較深,未必得)
西門紙好奇怪,永遠只列出由面版到喉的深度,無任何地方標明機門的厚度。
-去到最後一間橙色大店,阿姐就真係正常少少同你傾同研究,提到L朱的直驅7KG,就係街坊之前話買左幾部果款。但係寫明飛完頂有82.5cm。咁點算呢?阿姐叫我度清楚,已經做過好多部都放得入,如果唔係就要拆櫃面下的裝飾木條。又有街坊話拆左櫃面長遠會蹋。
-返屋企再度,都一樣。自己又拉唔到部機出黎睇條木條。
-上網再睇日蠟,好多82cm model,不過用家comment就係好快壞同生鏽。

->唔通真係要買西門紙舊款無變頻無直驅的model?

待續… 去馬
明暗 明暗 明暗

回復 1# dcmarco
金張我用緊,飛了頂是820mm,6kg冼衣量!

1O個月前换機,個人除了保用期内,用两、三年會换機,因為多數夠期,從不修理,太多不愉快經歴,過了保養期,一般代理唔會放過你,人工加零件分分鐘收費過仟元,每天洗三机衫,比正常人次數多!計落有着數!

去馬:
因為無左部洗衣機實在太麻煩,迫住去橙店落order,worst case就係西門紙舊款(唔想買飛kor)。
去到店鋪,阿姐招呼緊只一個客,我就週圍望,另一個男sales走過黎招呼。又講返成件事同問題。男sales明白concern之後就提議問拆機師傅幫唔幫到拆左條木(當然要錢解決問題),confirm ok之後就只剩櫃面會唔會下蹋的問題,不過都係想快d搞掂,所以決定以船到橋頭自然直的心態去馬。
$100飛頂-LG收,$250拆木條、甩電同甩喉- 送機收機師傅收 (以錢將問題轉嫁比別人)

拆機:
拆機前自己已將裝在舊機上的櫃門拆下,另外腳線位鋁板移走。
拆機完全係要暴力。掉走中層櫃桶,比師傅伸手去甩電同甩喉。之後就係暴力扯部機出黎,裝飾木條同時一併被扯甩(咁就$250)。同師傅講完bye bye之後,發現其實有兩粒螺絲釘由假石面下薄木版伸出,但要返工,唯有搵紙皮包住。

待續…  裝機
明暗 明暗 明暗

去馬:
因為無左部洗衣機實在太麻煩,迫住去橙店落order,worst case就係西門紙舊款(唔想買飛kor)。
去到店 ...
dcmarco 發表於 2018-8-22 14:07

多謝分享……

回復 4# dcmarco

release兩粒螺絲釘 that ok. 咁就$250

回復  dcmarco

release兩粒螺絲釘 that ok. 咁就$250
wyk 發表於 2018-8-22 14:59

當你唔知點搞的時候,唯有畀錢囉……

白狼用過两部,最後一部用咗约两年,是一部頂揭滾筒机,裏面洗衣筒,其中一個蓋扣爛咗,收費嚇瓜人,要二仟幾蚊,来电報价員,超臭寸!

裝機:

因為已完成最不確定的部份,我就去返工,留返屋企人等L朱師傅上黎。不過一路行一路想,都拆左條木條,其實唔飛頂會唔會入到呢?不過為免節外生枝,都係唔好搞咁多野。以下的,係家人覆述,可能有偏差:
- 師傅上黎,話其實做咁多單,通上都入到。佢自己再度一次,都係唔得。所以就即時做左飛頂。
- 哥哥仔話,日日都日出康城,平均三四部,三期都已經有人壞機,要換洗衣機。
- 哥哥仔無同我換條新喉,用返舊喉(我有d不滿)。
不過返到屋企,見都裝得幾四正,又有落防滑膠墊,就算啦。

…待續。最終回,事後檢討。
明暗 明暗 明暗

[quote]當你唔知點搞的時候,唯有畀錢囉……
layman 發表於 2018-8-22 16:05 [/qu

對。因為完全唔知構造,無法估計有幾複雜。如果早年整機我在場就好啦。