返回列表 發帖

公共交通補貼計劃

d傳媒,寫極都咁鬼亂,解極都唔清楚
1. 政府自己個web一站通都唔明顯post條link出黎,
用 search engine search,第一版result都無以下官網,做webmaster果個真係要拉出去斬。
https://www.ptfss.gov.hk/tc-main.html#/tc-home

2. 簡單幾句已解答九成人的疑問,唔知點解要咁長篇大論
- 以每張八達通計
- 每月頭400無得貼,之後每$1 rebate $0.25,上限rebate $300
- 如買月票套票,要將買月票套票登記落八達通,才可以計埋落每月支出。
- 在港鐵***綠色機***可以登記.
e.g. step 1 -> do 都會票,step 2 -> do 八達通
- rebate 在下一個月16號之後可以攞(限期為3個月),用***藍色機***領取

3. 補貼查詢網站
https://subsidy-enquiry.ptfss.hk/tch/index

評分人數

明暗 明暗 明暗

得番11蚊回水,有屁用咩, 幫唔到加管理費
我係嗰無學識嘅小無賴

攪咁大壇嘢!得一、二十回水,買早餐都唔夠!行政費支出,分分鐘多過補貼額!真喺促進社會就業機會!

攪咁大壇嘢!得一、二十回水,買早餐都唔夠!行政費支出,分分鐘多過補貼額!真喺促進社會就業機會!{:9_23 ...
klpercy 發表於 2019-1-5 02:24

其實買得M記月票, 平均價如果低過正常八達通票價已經晌度

其實買得M記月票, 平均價如果低過正常八達通票價已經晌度
何偉濤 發表於 2019-1-5 08:57

咁on top再有得回都好呀

攪咁大壇嘢!得一、二十回水,買早餐都唔夠!行政費支出,分分鐘多過補貼額!真喺促進社會就業機會!{:9_23 ...
klpercy 發表於 2019-1-5 02:24

研究中: 可否整合開支

咁on top再有得回都好呀
dcmarco 發表於 2019-1-5 12:24

無錯, 都會票如果返到咁多日工同某一次數長途市區線車就OK

每人派4百蚊最實惠又唔使畀行政費, 有銀行戶口就收得。
我係嗰無學識嘅小無賴

每人派4百蚊最實惠又唔使畀行政費, 有銀行戶口就收得。
wyk 發表於 2019-1-6 18:38

班人會話有人無銀行戶口,乜乜物物。你睇果班收四千蚊都嫌三嫌四既人d咀臉,真係倒落海好過比佢地。

評分人數

得番11蚊回水,有屁用咩, 幫唔到加管理費
wyk 發表於 2019-1-4 23:51

管理費呢個問題要業戶爭取, 詳情請參考康城其他組成屋苑