返回列表 發帖

白逗住6萬3人工,繼續過日辰

最近東涌裕東苑一則通告所得,合共管理裕東苑五座大廈嘅管理公司,竟然大嗱嗱俾成25萬,請一位經理同三位主任,惹來屋苑業主非常不滿。

聽班業主講,呢4個坐管理處嘅主任,主要做收銀工作,性質就好似文員一樣。計返一個人月薪平均63,人工可以話非常高。

而剩低嘅22位管理員就要瓜分293千蚊,平均一人拎到13千幾蚊。呢個人工比例令好多業主都大惑不解,話唔睇盤數都唔知管理團隊咁高人工,仲未計經理人酬金、行政費同埋清潔費。

呢間管理公司依家仲建議駛多二百萬,寫手機app、出電子告示牌、同加CCTV ,就可以大量減人手,慳返巡邏時間咁話,業主當然唔信啦!擔心到時只會養到一班好食懶飛嘅人,白逗住63人工,繼續過日辰。

我係嗰無學識嘅小無賴

如果係6萬3人工,我都想轉行呀!
我係嗰無學識嘅小無賴

最近東涌裕東苑一則通告所得,合共管理裕東苑五座大廈嘅管理公司,竟然大嗱嗱俾成25萬,請一位經理同三位主 ...
wyk 發表於 2019-2-4 17:25

邊間管理公司呀?咁巴閉……

邊間管理公司呀?咁巴閉……
layman 發表於 2019-2-8 09:47

裕東苑係房委會居屋, 有立案法團有權罷免物管公司

裕東苑係房委會居屋, 有立案法團有權罷免物管公司
何偉濤 發表於 2019-2-8 09:51

業主立案法團點解又唔炒咗間公司?

一講到要做野,好多人就會退後一步。
明暗 明暗 明暗

一講到要做野,好多人就會退後一步。
dcmarco 發表於 2019-2-8 10:32

香港大把「吃瓜的群眾」……
我也是

投票選平的合约管理公司,分分鐘踩地雷,仲衰過M記!每個屋苑都有相問題!

投票選平的合约管理公司,分分鐘踩地雷,仲衰過M記!每個屋苑都有相問題! ...
klpercy 發表於 2019-2-8 11:25

講到口都臭,香港自從有咗最低工資,基本上無論各行各業都因為基層員工的薪金調整,而要層層加薪。
管理公司的人工就只可能向上升,而不會向下降,咁管理費又點可能唔會年年加呢?就算頂得一年,下年咪又係要加……
最低工資有沒有可加可減機制?邊個議員敢企出嚟講呢啲逆耳言論?
管理費只要加得其所,我又唔會反對架噃,最緊要合情合理。

回復 9# layman

如果再加多幾項,全退保、全x保……死路一條,又要管理費平,又要膠質素!唔駛旨意喇!