返回列表 發帖

封了30年,旺角地鐵站B4出口重開

昨晚用開飯搵食,去左新開的商場食。發覺原來係前工業貿易署大廈,而家係領展商場,連接地鐵站的出口終於重見天日。

領展T.O.P科技社交元素吸年輕人
https://news.mingpao.com/pns/%E7%B6%93%E6%BF%9F/article/20190208/s00004/1549563115382/%E9%A0%98%E5%B1%95t-o-p%E7%A7%91%E6%8A%80%E7%A4%BE%E4%BA%A4%E5%85%83%E7%B4%A0%E5%90%B8%E5%B9%B4%E8%BC%95%E4%BA%BA

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%89%8D%E5%B7%A5%E6%A5%AD%E8%B2%BF%E6%98%93%E7%BD%B2%E5%A4%A7%E6%A8%93
明暗 明暗 明暗

open around 3 Month
我係嗰無學識嘅小無賴

浪費地王商埸多年!政府就是咁!尖咀碼頭大厦,極低价呎@110再租給狗瘡!沙中線不合作給M記開出口,又不市場招標租約……
          個碼頭大厦商場,佢平均租价,呎租三佰以上出租,政府有钱唔賺,同倒錢落海一樣!

1989政府2.1億買入,2016年59.1億賣出
明暗 明暗 明暗

話時話上面啲食店真係好不吸引
我係嗰無學識嘅小無賴

昨晚用開飯搵食,去左新開的商場食。發覺原來係前工業貿易署大廈,而家係領展商場,連接地鐵站的出口終於重 ...
dcmarco 發表於 2019-2-20 15:49

其實係唔係保安理由唔開個出口?

其實係唔係保安理由唔開個出口?
何偉濤 發表於 2019-2-22 09:47

之前比審計處話用左地舖做office,我估地庫都係office,所以封左。

之前比審計處話用左地舖做office,我估地庫都係office,所以封左。
dcmarco 發表於 2019-2-22 11:38

用地鋪做office?咁呆居?咁咪收少咗租?

用地鋪做office?咁呆居?咁咪收少咗租?
layman 發表於 2019-2-22 13:37

所以要搬去啟德

其實將政府職能機構分散到各區本身無問題, 入境署去將軍澳, 海關廉政公署去北角, 金管局去鰂魚涌, 機電署郵政署去九龍灣, 工貿署去啟德, 我覺得唔錯

回復 8# layman

政府係咁架,尼度貿易署大樓有一地舖,早幾年俾審計處將軍,十幾年租金不超過十萬,起碼值三十萬月租!尖咀碼頭大厦仲低,@11O呎續租俾狗瘡!明益佢,最閂沙中線加插入口,狗瘡唔合作,仲優袋(錢)佢!