返回列表 發帖
所以Trump即刻講,中美貿易談判未能訂立任何協議囉……
最好打交啦!我食花生。 ...
layman 發表於 2019-3-1 16:25

"Don't deal with Trump, "deal" Trump" 先係正路

* "deal" Trump 請自行解釋

回復 29# layman

和平掌諗到發燒!俾佢就天下大亂!口水之王,非他莫熟!

習某人必須負上拒絕硬摃導致新羅馬繼續攻擊導致貿易戰由失敗變慘敗, 輸到連民族信心都輸埋嘅全部責 ...
何偉濤 發表於 2019-3-1 15:59

在立法會中根本就無乜有料之人,無論是建制或反對派,尸位素餐,做幾年攞咗著數咪走人囉……講乜嘢遠見?!
他們只是政客,不是可名留千古的「人物」。

回復 30# 何偉濤

身份尊貴感!所以轉性双習主席有計傾!

"Don't deal with Trump, "deal" Trump" 先係正路

* "deal" Trump 請自行解釋  ...
何偉濤 發表於 2019-3-1 16:27

咁係deal 定唔 deal 先……

在立法會中根本就無乜有料之人,無論是建制或反對派,尸位素餐,做幾年攞咗著數咪走人囉……講乜嘢遠見? ...
layman 發表於 2019-3-1 16:30

無錯, 林某庭陳某莊毛某靜鄭某泰陳某全等等甚至山寨日本右憤同黃某峰, 畀我覺得, 呢班人係無知識, 蘇格蘭, 卡塔羅尼亞同"未曾想像的大灣區", 咁都諗唔到, 唔通要新羅馬高手指點先明?!

大灣區概念本來係香港學術界提出, 呢班倡議人更係留學新羅馬, 其中一人叫陳繁昌, 佢仲話"香港可成為下一個三藩市" ... 現實係呢班人脫離國情現實提出大灣區, 如果香港可成為下一個三藩市, 瀋陽就係第三羅馬或第二君士坦丁堡或第二芝加哥!

回復  layman

和平掌諗到發燒!俾佢就天下大亂!口水之王,非他莫熟! ...
klpercy 發表於 2019-3-1 16:30

安倍晉三提名佢噃……
如果佢都得獎,證明落背耳禾坪掌是假到無朋友……

回復 37# layman

war pang掌!用子弹打出來架!

無錯, 林某庭陳某莊毛某靜鄭某泰陳某全等等甚至山寨日本右憤同黃某峰, 畀我覺得, 呢班人係無知識,  ...
何偉濤 發表於 2019-3-1 16:32

公平啲講……建制中聞建聯、攻聯會的酒囊飯袋有幾多人知道阿爺構想的大灣區呢?

公平啲講……建制中聞建聯、攻聯會的酒囊飯袋有幾多人知道阿爺構想的大灣區呢? ...
layman 發表於 2019-3-1 16:36

中央呢個設想本身就可能會"本來無無卡塔羅尼亞, 自己整個出嚟", 我曾經晌內地某比較知識人多嘅討論區上講, 在國家統一立場, 粵港澳大灣區斷不可為, 不可以成功, 五千萬人口, 文化習俗相近 (香港敢話同廣州唔同?!) 半自給自足大區, 擺晌歐洲夠建國了, 法國都係五千萬人口

建制派睇唔到呢個危機正常, 但攻民擋民煮擋熱狗等等都睇唔到呢個"未曾設想"?!

(個討論區上有香港貿發局人員睇, 之後我回應被刪)