返回列表 發帖

為甚麼不應放地墊在單位門口

二期一向都唔覺有嚴格對待公眾地方的私人物品。就算有人投訴,都係慢慢黎。

今次講下地墊,點解唔應該放單位出面呢?對一d人黎講,特別係舊區或舊樓住開既人,放地墊係好正常。
主要係清潔問題。
MO清潔工,公眾地方清潔時,會唔會幫手洗單位地墊?好明顯係唔會。
清潔工會唔會攞起地墊清潔附近地方?我估都唔會。
咁住戶會唔會定期清潔門外地墊?有一年一次新年大掃除已算好。
咁點解MO會容許住戶放地墊在門口?好難解釋到。定係又要跟程序找尋地墊主人?
明暗 明暗 明暗

1.用水拖完地,有濕氣,地毯舖在地上,引至有箘。2.如果將地毯靠倚大門,有業主事後瓜瓜嘈,為什麼地毯,靠倚在門上!3.如果干透後铺回原位,工作人員要作記錄!4.工作量增加了工時,日後費用,便在管理費上反映,即是加价!
          以前住在舊樓,街坊話清潔阿姐,為何刻意幫我拖門口,因我每月醒多$50俾清潔……

1.用水拖完地,有濕氣,地毯舖在地上,引至有箘。2.如果將地毯靠倚大門,有業主事後瓜瓜嘈,為什麼地毯,靠 ...
klpercy 發表於 2019-3-14 08:20

好好的例子

但實際上,有冇諗過康城大門後面,根本就容不下放薄薄嘅地氈
我係嗰無學識嘅小無賴

放近厕所門口,無問題!

放近厕所門口,無問題!
klpercy 發表於 2019-3-14 13:37

我都係咁放,用MMM墊。

回復 6# dcmarco

山M較耐用,不跌渣!

二期一向都唔覺有嚴格對待公眾地方的私人物品。就算有人投訴,都係慢慢黎。

今次講下地墊,點解唔應該放單 ...
dcmarco 發表於 2019-3-14 08:04

仲有見有鄰居在門口晚上必展示一家人的鞋, 但只見mo出過一次公開的通告, 但那家的鞋和傘每晚照舊show出來, 屋外的地墊也冇收入屋內

回復  dcmarco

山M較耐用,不跌渣!
klpercy 發表於 2019-3-14 14:26

那"山M"墊上的膠毛是長些, 可較有效的把鞋底的塵粒擦出

那"山M"墊上的膠毛是長些, 可較有效的把鞋底的塵粒擦出
HippoFather 發表於 2019-3-14 17:13

我用依款混合墊,吸水同刮塵兩用
明暗 明暗 明暗