返回列表 發帖
最好起個市政綜合大摟, 有圖書館, 郵局, 街市 ... " />" />" />" />
無相空花 發表於 2010-8-12 21:54

好建議.... 支持, 支持,...

阿特首好似想起乜鬼康復中心, 乜咁益我地呀!
337037 發表於 2010-8-12 22:20

吓,... 想係日出起"康復中心",....

乜嘢係"康復中心",..... 唔係果D精神病"康復中心"掛嗎...?

可唔可以同方議員果邊Check, Check,....

how about 興建渡假式洒店服務和寫字樓
http://www.lohas-park.com/thread-840-1-1.html
日出康城兄 發表於 2010-8-12 23:39

很好的建議,.... 絶對讚成,....

大家唔好太擔心,我明天早上會了解事件。

日出康城第四期,根據計劃會發展大型商場及8棟住宅大廈。

方國珊議員 發表於 2010-8-12 23:37

係好担心,... 多謝跟進,... 請"保持通話".... 謝謝,.....

我諗康城已負太多社會責任啦, 再者,呢度交通不太方便, 亦欠缺飲食之類的設施,對康復者構成影響.
但最重要是呢度地盤多, 噪音會剌激復康者架.
Michael-1974 發表於 2010-8-13 10:30

如果政府想係日出康城興建"精神病患者康復中心".... MTR同CK 應該馬上提出反對,... 也要馬上通知所有的日出居民,... 收集他們的意見,... 政府同MTR不應黑箱作業,... 因這個決定,... 係會極度影響日出既民生問題,....

我地全日出既居民,... 也應馬上企出嚟,... 反對係日出興建"精神病患者康復中心"....

祇要方議員向政府及MTR一確定這正是政府的意圖,.... 我地日出既兄弟姊妹,... 就要立即馬上發動全日出既居民,... 百份百地反對呢個方按,...

係堆填區的問題上, 日出己犠性太大了,.... 政府不應再因為日出還未完全發展起來,... 襯我地日出既居民還不多的時候,... 把一切不好的東西都儘快安排在日出,... 做成"米己成炊", 欲救無從的局面,.... 這真是太過欺日出過份了,....

佢見呢到咁正,可能會將政府總部都搬埋黎
日出康城兄 發表於 2010-8-13 11:17

咁就Very Good......

講真,... 如果將個政府總部都搬埋黎,... 係個高招,...

請看以下LINK, 帖#11

http://www.lohas-park.com/viewthread.php?tid=622&page=2

我想渡假式酒店加政府office會仲好,呢到真係有好多發展空間
日出康城兄 發表於 2010-8-13 11:29

日出根本係好靚,... 海景靚, 山景重靚,... 重靚過外國既"馬爾代夫",...

政府真係要珍惜日出呢塊咁靚既地,.... 唔好浪費咗佢,....

我今日下午向港鐵的項目發展同事遞交抗議信,關注日出康城四期延期招標事件。

根據目前的規劃,日出康城四期的社區設施係警崗和長者中心,如果政府要改變社區設施,需要通過「地主」港鐵的同意,然後再經過規劃署和城規會作公眾諮詢,大家係會知道的,我亦都會通知大家。

我相信港鐵明白居民的想法,不會隨意更改社區設施的安排,令大家多添不滿。補充多一個資料給大家,將軍澳區有計劃設立「精神健康綜合社區中心」,西貢區議會要求的位置是靈實醫院

方議員,

多謝跟進,... 咁我地就放心好多啦,... 謝謝,....

Michael兄說的甚是, 決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!
康城黃 發表於 2010-8-13 20:59

對, 對, 對,... 凡是都要小心,....

要對政府一切會對日出有負面影響的提案或意圖,.... 消滅於萌芽之中,....

我買首都時,真係話landfill幾年後close架,邊有話137區,呢d咪賤囉,城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢
Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:40

呢單嘢,...

其實係城規會欺騙市民,.... 定係MTR欺騙市民呢....?

呢個計劃既改變(擴建堆填區),... 會令全日出既居民蒙受經濟上既損失,... 最少我地間物業既升值會小咗,... 咁又係邊一方面需要負責呢....?

唔知呢個係經濟上既誤導,... 或係刑事上既誤導呢,...?

有邊個政府部門, 或消費者委員會可以答我地呢...?