返回列表 發帖
財政司司長  
曾俊華先生, 大紫荊勳賢, JP

曾司長:

要求日出康城四期發展納入2011-2012年土地供應計劃

預計  司長閣下和財政司司長辦公室正為即將公佈的預算案而忙碌,我長期關注日出康城的發展問題,將軍澳日出 ...
方國珊議員 發表於 2011-2-10 18:24

高招! 增加土地供應以穩定樓市是全港民生問題, 方議員今次打蛇看準了七寸位來打了!

正苦好似唔抽唔啋,闊佬賴理,倒不如叫正苦批咗4期起埋個
商場就 that is it,如果唔想批就唔好批,橫點起到4期都有
1萬戶,成3萬幾4萬人
正如外間成日話日出康城供應多,樓價落後大市,如果到咗4期
暫時or 永遠唔再供應,可 ...
日出康城兄 發表於 2011-2-11 11:17

雞與雞蛋問題. 個吾知幾多十萬呎既商場係因為吾夠住戶支持商店租務先至要拖到第四期. 如果無以後期數, 商場會大縮水..可能得番個臨時商場變成永久既小型賣離碎cheap場去服侍我地..

第4期好重要, 千萬唔好比CK 投到, 佢攪商場冇個掂架!!!
LePrime8RB 發表於 2011-2-11 11:37

X2....

最好係shk, 就算係恆基都好過ck...

佢都係想控制個樓價,想個價賣得好d
第4期又唔知係咪佢ck投得,3期起咁快,咁將來咪冇貨賣
日出康城兄 發表於 2011-2-25 11:04

CK 其他地區仲有大把盤, 都未計今年開賣既既 海譽, 尚城, 仲有名城2期貨尾...

我以為日出附近無公屋係一個賣點, 而家住落反而寧願附近有公共屋村, 起碼有街市雜貨舖, 同埋茶餐廳去幫襯或叫外賣...

你意思係咪想話,原本計劃由投標到建成商場就要用4年時間
Plan 1
第一年投標,但冇需求,第二年都未起,到第3年先開始與建,第四年才落成
Plan 2
第一年冇投標,但有需要,咁第二年立刻投標,第三年與建,第四年尾可落成 ...
日出康城兄 發表於 2011-3-4 16:25

自從港鐵同恆隆發展九龍站既君臨領左野之後, 而家港鐵既標書已經寫明推售同埋入賬時間表, 吾容許發展商屯貨架啦..就係呢種模式先至岩哂ck 既售樓作風.

我都唔明你的意思...
點解一定是CK 投第四期??? 關 CK 什麼事?  是 MTR 出標的.
eddieyuesfx 發表於 2011-3-4 16:36

出標有要求, 而要求不會每一間都做到.
無人話ck 一定會投到第4期, 但如果標書與以前條件一樣, ck 熟悉LP標書及遊戲規則, 比其他發展商有優勢你可以否認嗎?

嘩, 隔十幾個鐘之嘛, 原來玩接龍玩左咁多版!
服左你地......