返回列表 發帖
五期龜速進行中

望落已經搞掂哂基座準備起上去住宅層?同埋好似用預製組件?

KY7092 發表於 2017-5-16 11:08

現時仲有樓唔係用預製組件?

KY7092 發表於 2017-5-16 11:08

基本上日出康城除首都外,所有期數不論合作發展商,都大規模使用預製組件建築

基本上日出康城除首都外,所有期數不論合作發展商,都大規模使用預製組件建築 ...
何偉濤 發表於 2017-5-16 13:39

小弟不才,見出面公屋啲樓棚都唔使搭,直接吊啲件上去,而四期搭哂棚又唔覺有見到預製組件就以為佢就咁灌漿上去cast。

小弟不才,見出面公屋啲樓棚都唔使搭,直接吊啲件上去,而四期搭哂棚又唔覺有見到預製組件就以為佢就咁灌 ...
KY7092 發表於 2017-5-16 18:02

有日晌屋苑中轉大堂等車親見到四期其中一部吊機上緊預製件

當然部分工序都要即場澆灌

有日晌屋苑中轉大堂等車親見到四期其中一部吊機上緊預製件

當然部分工序都要即場澆灌 ...
何偉濤 發表於 2017-5-16 18:03

順道問埋,咁點解公屋唔使棚?係咪因為全用預製件就唔洗?

KY7092 發表於 2017-5-16 18:16

呢層真係唔知道

KY7092 發表於 2017-5-16 18:16

我見公屋都有用棚的, 在主要結構完成後搭棚做外部裝修及裝置

我見公屋都有用棚的, 在主要結構完成後搭棚做外部裝修及裝置
newbie 發表於 2017-5-16 19:04

換句話講即係先結構後外牆同同時結構同外牆嘅分別?長知識了,謝謝!