返回列表 發帖
回復 108# newchapter

唉...........第日個VIEW已想像到............只有天空望到

回復 109# 何偉濤

我呢個可能係2期........第3,4細單位

好有興趣想知圖中左方梯形建築物係乜東東
newbie 發表於 2016-5-25 08:25

請問, 另外6幢係咪完全SIT 上DEPOT?

所以唔駛打樁?

近DEPOT橫過一條路, 係咪將來一條COVERED 既車路出環澳道?

請問, 另外6幢係咪完全SIT 上DEPOT?

所以唔駛打樁?

近DEPOT橫過一條路, 係咪將來一條COVERED 既車 ...
housepp 發表於 2016-5-25 14:52

1. 基本上係
2. 冇錯, 不過唔係covered

好有興趣想知圖中左方梯形建築物係乜東東
newbie 發表於 25/5/2016 08:25 AM

我都好想問你,乜都想問
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

1. 基本上係
2. 冇錯, 不過唔係covered
newbie 發表於 2016-5-25 15:04

地鐵上蓋的大樓,真的不需要打樁嗎?

見將軍澳的天晉,調景嶺的都會站,似乎地鐵站上蓋只是會所部分。主大樓都不在地鐵站上蓋。

見將軍澳的天晉,調景嶺的都會站,似乎地鐵站上蓋只是會所部分。主 ...
jesseycy 發表於 2016-5-26 14:55

做車廠時應該已經預先做了樁

見將軍澳的天晉,調景嶺的都會站,似乎地鐵站上蓋只是會所部分。主 ...
jesseycy 發表於 2016-5-26 14:55

其實你去地鐵, 見D 柱有幾粗, 就估到將來上蓋有幾多層...

例子: 元朗站.

做車廠時應該已經預先做了樁
newbie 發表於 2016-5-26 16:49

原來如此。。  真係唔講唔知!