返回列表 發帖
回復 80# dcmarco

嘩!"盗香"集團所有品牌,超個一年無幫襯,味精超勁,食完要隊500ml厸上樽裝水,喉嚨被扯干

其實隨著啲柱都見到個廊,矮啲停車場已經有部份完成最底層。高嗰邊似乎要預留樁比十一十二期而先用大柱一條上到三樓再中間分一層,亦有部份位準備緊落石屎。如果純估呢個位應該係溜冰場或者戲院?唔多柱阻擋而且位置較少人流。

其實隨著啲柱都見到個廊,矮啲停車場已經有部份完成最底層。高嗰邊似乎要預留樁比十一十二期而先用大柱一條 ...
KY7092 發表於 2017-10-26 08:29

有冇相幫手解釋一下?

有冇相幫手解釋一下?
newbie 發表於 2017-10-26 08:49

近排無乜特別無乜點影。呢張已經係上星期影,但無影到右邊啲粗柱。
1:拆完舊橋依家打緊地基,但2區個底層有預留鋼筋博過落,所以估計落左地基後同區2一樣都係矮停車場。
2:應該係矮停車場。今朝見已落哂橫樑同第二層地面鋼筋,過幾日落埋石屎應該就係第二層。後啲進度慢啲仲係地面層。
3:啲高柱無入鏡,但已經準備緊啲橫樑同地,高度已經接近車廠高度,但又未到車廠上面地面高度。呢度反而唔get想點。

聽日影過張上黎。

評分人數

借用頭版的圖片講我的觀察。
第一part因為被舊橋頂住而依家先落地基。但由於座樓唔太入,補回樁應該不多,過多排應該就可以交場比中國建築。part 2都有預留過part 1的鋼筋。
Part2依家應該搞緊L1,因為佢L1有兩層,係比細車。
至於part 3就係比大車,所以樓底最高,另外較粗就應該預留埋黎食十一二期其中兩座嘅loading。

補充:再對上一個有關溜冰場係睇錯左。不過我覺得如果想吸人落zone 3個低一層嘅位放溜冰場幾合理。同埋依家都高低不同唔知係點解。
希望有專業嘅版友再詳盡解釋下。。

評分人數

第一part因為被舊橋頂住而依家先落地基。但由於座樓唔太入,補回樁應該不多 ...
KY7092 發表於 2017-11-7 20:22

分析得唔錯,但part 3用途我另有睇法

第一part因為被舊橋頂住而依家先落地基。但由於座樓唔太入,補回樁應該不多 ...
KY7092 發表於 2017-11-7 20:22

比你睇啲相,再試下分析

註: 照片是一年前攝於首都eva