返回列表 發帖

亂邦不入 ...

南美洲整個地區都唔太平, 加上中美貿易戰惡化甚至熱戰化, 我敢斷言會出現"不謀財只害命"針對中國旅客嘅事件, 由親美瘋子上陣!
莫斯科 - 第三羅馬, 第二君士坦丁堡
日出康城 - 第三美孚新村, 第二太古城

Moscow - 3rd Rome, 2nd Constantinople
LOHAS Park - 3rd Meifoo, 2nd Taikoo Shing

唔係啩?不謀財只害命?係咪調轉講呀?
layman 發表於 2019-2-22 14:24

當年希臘債務危機, 我聽新聞講中遠國際入股雅典港, 我有諗過受美帝煽動嘅希臘右憤暴民攻打雅典港, 目的純粹係屠殺中遠職員 ... (希臘右憤自比東羅馬遺民, 十分好戰並且親新羅馬, 普通希臘人並唔中意新羅馬)

(古希臘-羅馬-東羅馬-奧斯曼羅馬-希臘/土耳其暴民係愛琴海地區特色, 2013年伊斯坦堡暴動又係一陣羅馬味, 2018年底雅典大規模示威, 反對"馬其頓問題協議", 又係羅馬味十足)

美國佬敢玩呢種"超限戰"手段, 借第三方暴徒之手殺敵方晌第三國嘅旅客同僑民, 目的係將矛頭指返去敵國政府"保護人民不力" ...

但不謀財只害命實在太驚嚇了!
layman 發表於 2019-2-22 14:47

唔想陰謀論, 馬尼拉人質慘劇, 係真無能定係有人故意玩嘢?!

香港特區旅行團死傷慘重, 然係經某些港媒同政客發酵幾下, 等北京難做?!

(我記得當時有媒體指責外交部無做嘢, 中國駐菲外交機構無做嘢, 之後跟進, 民主黨都一直將矛頭指向外交部, 指責佢哋唔為港人爭公道)

呢個國家嘅男人, 我相信真係無能多
StreetBoy 發表於 2019-2-22 15:26

叫阿媽老婆個女出國打工嘅國家嘅男人, 有幾廢拉不碪我應該理解嘅

不過話分兩頭, 國民不明不明死晌外國, 外交上真係無嘢做到?!

我都相信係無能、無意識犯下的重大錯誤,加上嗰個阿三總統,簡直是一場悲劇! ...
layman 發表於 2019-2-22 15:45

不過真係覺得馬尼拉慘劇係美國佬針對中國超限戰嘅啟發, 如果真係認真地開展一帶一路, 將會發生呢類事件