返回列表 發帖
夠晒近
dcmarco 發表於 2019-3-10 11:00

this is not 杏花, this is (太)古城 ...

依個唔會認錯。
dcmarco 發表於 2019-3-10 15:27

Η πόλη (此)

近期希臘中毒,請見諒
莫斯科 - 第三羅馬, 第二君士坦丁堡
日出康城 - 第三美孚新村, 第二太古城

Moscow - 3rd Rome, 2nd Constantinople
LOHAS Park - 3rd Meifoo, 2nd Taikoo Shing

Wifi要錢,兩日要198。慢速。
都幾貴下,無買到。所以船上互相通訊都有難度。
因未有時間搞清佢船上的手 ...
dcmarco 發表於 2019-3-11 05:49

其實係唔係晌公海轉下, 然後乘客晌船上活動?!

無錯。兩晚trip主要
1. 駛出公海賭錢
2. 駛去好天地方玩甲版上的戶外活動,泳池及滑水梯等。 ...
dcmarco 發表於 2019-3-11 16:28

咁同以前好山寨山寨嘅賭船無乜分別

何謂山寨賭船?
dcmarco 發表於 2019-3-11 19:40

個樣好山寨郵輪但除咗賭無其他活動嘅船

回復  dcmarco

会所都有spa,游水……個人都喺……鍾意去旅行時候,做步兵、 ...
klpercy 發表於 2019-3-11 21:08

我係觀光友, 中意去旅行係睇當地事物, 尤其變態要去超市或街市, 雅典城去過中央市集, 君士坦丁堡直頭到大型商場電腦部, 睇下土耳其當地鍵盤係乜樣

半夜通常都係吧同聽歌。好似有夜茶(自費),不過我無去幫襯
dcmarco 發表於 2019-3-12 06:55

即係上船好似去超大型會所咁?!

係。其實外國一早有構思,造個海上城市。例如將整個日出康城放在船上。 ...
dcmarco 發表於 2019-3-12 09:39

我聽過呢個概念, 但版大, 做乜係要用康城做比喻?

(星期六我晌某灣半島回望康城, 想返起由土耳其布爾沙 (Bursa) 城坐渡輪向君士坦丁堡方向, 望到君堡城 (直到今日希臘佬叫"i poli"此城) ...

只係規模上的比喻
dcmarco 發表於 2019-3-12 10:36

明白了, 呢排東羅馬中毒, 見到有城有首都就自行腦補 Η πόλη (希臘文"此城"), 連康城都補到落去 ...