返回列表 發帖

餐廳換了老闆

新來既焗飯/意粉好似幾好,即叫即製,我昨天食焗黑椒汁龍利柳ok。65蚊我諗無野食會再食,起碼好過大檸樂。
Orz

唔再係珠記?
我係嗰無學識嘅小無賴

唔再係珠記?
wyk 發表於 2019-3-16 13:13

由靚西餐改返做冰室, 還可以

(我懷念靚西餐, 但MO業委都無干涉過餐廳營運模式, 由佢哋全盤決定)

首都以前珠記D炒滑蛋焗飯及炒粉麵都好正
我係嗰無學識嘅小無賴

wyk 發表於 2019-3-16 20:35

珠記總店晌觀塘

wyk 發表於 2019-3-16 20:35

又係乜問題唔玩呢?

又係乜問題唔玩呢?
dcmarco 發表於 2019-3-18 11:52

好似係首都屋苑設計問題

越做越無心機下,客更開始少,為了賺錢,將貨就价,首都珠記,連吃兩次的咖哩雞"骨"飯後,唔想再幫襯,雞是一物二用的方法,將雞放入水中滾完做湯後,再將雞放入咖哩汁,雞過晒火兼無味霉晒,八十幾歲老人家,不需戴假牙,也安心吃下!問題係客小,再加會所承辦商及業委抽佣,合供30%,例如一個午餐訂$55,拆賬後只得$38.5,伙記人工+水電什支+食物成本($15),所餘無幾!1.當三人薪水$10000(强積金+勞保~$1000)X3÷30日=$3000@1日。2.电及什支$2000@1日,無走雞。1日無2百客交易,香硬!仲未有嘜钱賺!以上是個人計算!啱唔啱!不差太遠!所以致命傷,抽佣及客少!

回復 7# 何偉濤
一來合約到期!二嚟賺得唔多係原因

評分人數

越做越無心機下,客更開始少,為了賺錢,將貨就价,首都珠記,連吃兩次的咖哩雞"骨"飯後,唔想再幫襯,雞是 ...
klpercy 發表於 2019-3-18 13:07

如果咁,要大集團,有中央廚房,請既人工要好平,主要識reheat d野食。